DESEMBROOD

Natuurlijk gerezen brood
Zet een mengsel van meel en water op een warme plaats en na enige tijd zie je het wonder gebeuren. Er komen gasbelletjes naar buiten en het mengsel komt langzaam omhoog. Microscopisch kleine gistdeeltjes, die overal in de lucht zweven zijn in het deeg neergedaald, vinden hier een ideale voedingsbodem en beginnen zich te vermenigvuldigen. Tijdens dit gistingsproces wordt koolzuurgas afgescheiden.

Ondertussen krijgt het zetmeel uit de tarwe alle tijd om in het water van het deeg op te lossen. De onoplosbare eiwitten die achterblijven vormen met water een elastische massa die door het koolzuur tot ballonnetjes wordt geblazen: het deeg begint langzaam te rijzen en kan na 10 à 12 uur de oven in. Zo wordt sinds oude tijden ons dagelijks brood gebakken.

De bakker bewaart een stukje van het gerezen deeg [desem] tot de volgende dag.
Hij hoeft dan alleen maar water en meel toe te voegen, het mengsel goed te kneden en de gisting komt vanzelf weer op gang.

De moderne fabrieksgist heeft het rijsproces sterk bekort. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Bij een lange rijsduur wordt het deeg door
natuurlijke gistcellen grondig voorbewerkt. Zo vormt zich een licht verteerbaar brood, heerlijk van smaak.

Volkoren natuurdesem is een mooi vloerbrood, als u wilt met sesam of zonnebloem zaad gebakken. Probeert u ook eens het wit desembrood, een prachtig en stevig wittebrood.

 

Vragen aan bakker Arend